Røntgenbillede af en hvalp. Læg mærke til afstand mellem knogler og led

Røntgenbillede af en hvalp. Læg mærke til afstand mellem knogler og led

Fra hjælp til jubii

Hvalpens første dage

Når hvalpen bliver flyttet fra dens faste trygge rammer hos dens mor og søskende, til det nye hjem, kræver det lidt af den nye ejer, for at gøre hvalpen tryg. For det første skal du lade den være i din umiddelbare nærhed de første dage, og lade hunden sove i en kurv / på et tæppe, ved din seng, når du skal sove. Eller du kan vælge at sove på en madras ved siden af den, de første dage, på det sted hvor du vil have den skal sove. Disse metoder er bestemt de bedste, for at gøre den lille ny hvalp tryg, og det gør samtidig, at hvis den klynker eller bliver lidt utryg, er det nok at slynge en arm ud af sengen. Derved bliver nattesøvnen meget bedre og mindre stressende for begge parter. I de første dage skal du give hvalpen fred og ro til at udforske dens nye hjem. Vent med at invitere venner og familie, de skal nok komme til at se vidunderet. Tag gerne nogle dage fri, så hvalpen kan blive tryg ved dig, så vil du senere erfare at hvalpen bliver meget mere harmonisk og rolig.

Læg hundens aktiviteter i faste rammer

Hunde er vanedyr, og i starten bør hunden luftes, fodres og beskæftiges på nogenlunde de samme tidspunkter hver dag. Når først hunden er faldet til i familien, kan du gradvist lære den, at tingene ikke altid sker på faste tidspunkter.

Sikkerhed i hjemmet

Inden man får hunden hjem til dens nye bolig, skal man have gjort huset sikkert, ligesom når man får små børn.

Trapper er ofte et stort problem. Hvalpen er ikke vokset rigtigt sammen, før ved et års alderen. Se billede øverst på siden. Afstanden mellem knogler og led, gør at hvalpen skejer og går kluntet og hvalpet. Det er sødt, ja.... Men også skrøbeligt. Det anbefales bestemt ikke, at hvalpen går på trapper.

Hvert år er der også rigtig mange hunde der kommer galt afsted, pga. ejerens ubetænksomhed. Det kan være ledninger, en kælder, altaner, kemikalier, muse- og rottegift, giftige planter, små genstande hvalpen kan sluge osv. Derfor er det yderst vigtigt at huset bliver gennemgået, men også udhuse, garager, havebassiner og lign. kan være sted hvor det kan gå grueligt galt. Få også hele haven indhegnet, så du er sikker på at hvalpen er, hvor den skal være. Samtidig er du også sikker på at der ikke kommer fremmede hunde ind og gør jeres lille hund bange. Derefter gælder det om at holde de ting, man holder mest af, væk fra hvalpen. Sæt evt. jer selv ned i hundens øjenhøjde og tjek hvad det er som kan være spændende for hunden at få fat i. Sørg for at huset er fyldt med legetøj den må bide i, f.eks pivedyr, bolde, tyggeben, aktivitets ting mm. så er chancen mindre for at hvalpen laver ‘ballade’.

Renlighedstræning

Alt hvad der kommer ind skal ud.. og derfor er det meget vigtigt at huske nogle simple regler… hvis man vil have sin hvalp renlig på rekordtid… Hvalpe skal besørge eller tisse med det samme, de vågner, kort efter de har spist og drukket, efter at de har leget / eller bare løbet rundt, når der kommer gæster i huset, hver gang de bliver opstemt og ellers ca. 1 gang i timen. Man skal ikke vente på at hvalpen selv signalerer at den skal ud og tisse. Den vil som regel blot søge lidt væk, fra vores normale opholdsrum, da hvalpen tager det for at være uden for hulen… Det er derfor vores ansvar, at sørge for at tage hvalpen udenfor, på de førnævnte tidspunkter. Tag hvalpen ud og bliv selv udenfor hos hvalpen, til den har besørget. Ros hvalpen når det sker. På denne måde får hvalpen ikke succes med at besørge inde, men kun succes med at besørge ude, og den vil derfor selv begynde at gå mod døren og pibe når den er trængende. Hvis uheldet skulle være ude, så sørg for at rengøre området godt. Undlad at bruge rengøringsmidler med salmiak, da disse produkter, i hundes næse, lugter af urin. Gå tilbage til planen, hvor du sørger for at få hvalpen ud, når du forventer at den skal. For jo mere succes den får ude, jo bedre og jo hurtigere bliver den renlig. Skulle hvalpen have besørget indenfor om morgenen, når du står op, så giv maden lidt tidligere, end du plejer om aftenen. Sæt vækkeuret lidt tidligere, end du plejer at gøre, på den måde kan du vække hvalpen og sørge for at den kommer ud i tide. Og så kan i begge gå ind og sove videre igen. Du må aldrig straffe din hvalp for at besørge inde. Det er dit ansvar, at sørge for at den kommer ud, og har den ikke lært det endnu, nytter afstraffelse ikke, da den ved ikke hvad den har gjort galt. Ignorer det, og ros når den besørger de rette steder.

Søvn og stimulering

En hvalp har brug for utrolig meget hvile, men også aktivitet står højt på listen. Det er derfor utroligt vigtigt at hvalpen får al den hvile den har brug for, dette gælder især i hjem med børn… børnene skal lære, at lade hvalpen være i fred, når den sover. Det er en god ide at lære dem at når hvalpen ligger i sin kurv, pude el. så må de ikke røre den, for det er hundens ‘helle’ sted. Man kan gå nogle små ture med den i snor, så den lære nye dufte at kende. Men man skal ikke gå langt…og sætter den sig på numsen, er den træt og du må bære den et stykke af vejen, eller vente til den er klar igen. En ting som jeg synes er meget vigtigt, er at den bliver mentalt stimuleret. Vi bør ikke altid servere mad i madskålen. Giv derimod din hvalp en udfordring, i at den selv skal finde føde. Smid lidt af dens mad ude på græsplænen, og lad den selv snuse sig frem til godbidderne. Inde kan man også stimulerer hvalpen. Tag et paprør fra en toiletrulle fold den ene ende sammen, smid lidt godbidder i, og luk den anden ende, læg den på gulvet og lad hvalpen arbejde lidt for at få godbidderne ud. Man kan lade være med at lukke den alt for godt, de første gange, så den får en hurtig succes. Eller kom godbidder i en lille plastflaske, eller aktivitetsbold. Du skal se der går ikke længe før hvalpen har fundet ud af fidusen. Men husk mens hvalpen er lille, så skal den også have noget foder i madskålen. Det er vigtigt at hvalpen får den rette mænge foder i starten. Ved at lade hvalpen arbejde efter en del af sin mad, på græsplænen eller ved at lede efter gemt legetøj, inde som ude, stimulerer vi dens sanser og trætter den på en naturlig måde.

Når hvalpen bider

Hvalpe bider – og endda rigtig meget! Hvalpen har brugt en stor del af sit korte liv på at lege, slås, bide og ruske i sine kuld søskende. Nogle gange peb en af hvalpene i kuldet. Modparten trak sig lidt, men genoptog kort efter legen igen. Denne leg fortsætter hvalpene med, når vi får dem hjem. De bider os i fingrene, armene, benene og i ansigtet. De små sylespidse tænder borer sig ind under vores hud. Hvis du straffer hvalpen for at bide, risikerer du at hvalpen lærer, at den får opmærksomhed, når den bider. Faktisk bliver det tit endnu værre, når den straffes. Hvalpen stresser nemlig op og bider endnu mere og endnu hårdere. Nogle hvalpe bliver så forskrækkede over at blive straffet, at de helt holder op med at bide. Og det er jo rart – i første omgang. Men man kan også risikere at de helt holder op med at hilse og tage kontakt. Hvalpen går dermed glip af en meget værdifuld social indlæring. Endelig er der hvalpe, som bliver så bange, at de begynder at forsvare sig for alvor. Disse hunde får som regel meget store problemer og ender med at blive aflivet. Hvalpes bideri har en MEGET vigtig social funktion. Det udvikler hvalpens bidehæmning over for artsfæller. Gennem deres leg og bideri lærer hvalpen, at hvis den bider for hårdt, vil andre hvalpe ikke lege med den. På den måde lærer hvalpen at få kontrol over sine tænder. For flokdyr (rovdyr) med et farligt våben, som tænderne er, er det af meget livsvigtig betydning, at de kender grænsen for, hvornår de gør skade på flokmedlemmer. Ellers kan det gå gruelig galt! Det er denne bidehæmning, man bør træne hvalpen i. Godt nok er hvalpe bideri helt naturlig, men det er stadig meget vigtigt, at man fortsætter træningen af hvalpens bidehæmning. At træne hvalpens bidehæmninger, skal – som alt andet hundetræning – ske gradvist. Og man bør starte allerede nogle få dage efter, at man har fået hvalpen hjem. 

Øvelse: Sæt dig ned, leg med din hvalp og lad den bide i dine hænder. Når den bider lidt hårdere, end den plejer, siger du Arghh oppe i et højt toneleje, rejser dig op og går væk. Du skal ikke lyde vred, men blot efterligne hvalpens hyl og pib. Efter ca. 20 sekunder går du tilbage til hvalpen og fortsætter legen. Så længe hvalpen ikke bider hårdt, leger I videre. Men når den igen bider for hårdt: Arghh og afbryd kontakten nogle sekunder og genoptag så legen igen. Når hvalpen har forstået princippet, kan du øge kravet lidt mere. Nu må hvalpen kun bide forsigtigt i dine hænder. Bider den for hårdt: Arghh, afbryd kontakten og gå væk. Det gør du nogle gange, hvorefter du igen øger kravet. Sådan fortsætter du, indtil hvalpen er klar over, at det kun er ok at slikke eller sutte på dine hænder. Derefter bør du sætte regler op for andre steder på kroppen, da hvalpen heller ikke må bruge tænder i ansigtet på dig, eller bide dig i anklerne osv. Hvis den gør det, siger du Arghh og går væk. Når hvalpen er omkring tre måneder gammel, bør den have lært, at den skal være forsigtig med sine tænder. Nu kan du sætte kravet op til, at hvalpen slet ikke må bruge tænderne på mennesker overhovedet. Træn det på samme måde. Når den bruger tænderne: Arghh og afbryd kontakten i nogle sekunder. Det er også en god idé at fortælle familiemedlemmer og besøgende i huset om reglerne, og hvordan de kan hjælpe. Hvis hvalpen bider dem, når de hilser på den, skal de også sige Arghh og afbryde kontakten i nogle sekunder, før de igen hilser, leger eller kæler med den. Hvalpes bideri forsvinder som regel, når hvalpen er ca. fire til fem måneder gammel. (omkring tiden hvor den får nye tænder) Så fat mod, det er bare en tid man skal igennem.

Tandskifte

Når hvalpen er ca. 5 måneder gammel så skifter den mælketænder til de blivende tænder. Hvalpen vil gerne bide i forskellige ting da gummerne og tænderne klør. Det er vigtigt i denne tid at hvalpen får nogle gode bidelegetøj eller gnaveben såsom tørret oksehud, kaninører, oksestruber el. andet Nogle Coton de Tulear har lidt svært ved at skifte deres mælketænder, så man skal være opmærksom på om de er løse og eventuelt hjælpe til med nogle gode ruskelege. Et godt tip er at tage et frotte viskestykke, eller en gammel fodboldstrømpe, og binde en knude på det, dette kan hjælpe med at løsne mælketænderne. Man kan også lægge et bidetov i fryseren og hvalpen kan derefter bide i dette og få lindret de ømme gummer. Er man i tvivl om alle tænderne er skiftet skal man altid opsøge dyrlægen da biddet ellers kan blive skævt. Alle mælketænderne skal gerne være skiftet når hvalpen er 7-8 måneder gammel.

Når hvalpen bider i ting

Hunden har meget brug for at bruge sine sanser til nogle opgaver, og gerne til noget der giver mening i dens univers. Ved at tage hunden ind i vores hjem, og kræve at den skal fungere på vores præmisser og inden for de rammer vi har afstukket, ja så kan mennesket somme tider glemme hundens behov. Det er ikke nok at vi bare lufter hunden, den skal også stimuleres mentalt. Et aktiveringsprogram, hvor hunden arbejder for sin daglige ration foder, kan tilgodese nogle af disse behov og give hunden en god mulighed for at være et velstimuleret og velfungerende medlem af familien. Rigtig mange hunde bliver ikke mental stimuleret nok, og sover alt for mange timer hver dag, desværre ofte med det resultat at de bliver understimulerede, frustrerede, destruktive og hyperaktive gø hunde.

Aktiveringsøvelser / Søgning: Lad hunden søge en del af sin mad – enten ude i haven eller inde i huset. Hunden skal selv løse opgaven og altså ikke have nogen hjælp af ejeren. Søgning kan også laves med en genstand f.eks. legetøj, hvis hunden har en ting den er specielt glad for. Dette kan gøres både ude og inde og er i øvrigt en sjov øvelse, når vejret ikke er til udendørs aktiviteter. Søgning giver hunden mulighed for at bruge sin gode lugtesans, hvilket er et af de behov, den har brug for at få dækket.

Problemløsning: Lad hunden løse opgaver, der går ud på at få maden ud af f.eks. en aktiveringsbold eller terning, en tom sodavandsflaske uden låg eller med hul i, en tennisbold med hul i – Igen skal hunden selv løse opgaven – uden på noget tidspunkt at blive destruktiv. Dette er hjernegymnastik for hunden og styrker tillige dens evne til at arbejde selvstændigt.

Kontaktøvelser: Træn forskellige øvelser med hunden enten hjemme eller på gåturen og brug gerne noget af hundens mad som godbidder. Disse øvelser styrker samarbejdet og lederskabsforholdet mellem ejer og hund: Kontaktøvelser kan være stort set alt man kan finde på at lære hunden som f.eks.: Navn; Kom; Plads; Zig-Zag; Sit, Pote; Rulle; Bakke og meget mere. 

Hils pænt

Hvis hvalpen gør og hopper op af gæster, så inviter eventuelt nogle som frivilligt vil hjælpe jer lidt. Det gælder om ikke at give hvalpen succes i at gø og hoppe op. Det som hvalpen egentlig gør, er at hilse pænt på hundesprog – men det bryder vi os ikke så meget om, så I skal lære hvalpen, hvordan vi mennesker gerne vil have det foregår: Fortæl dine gæster at du er ved at lære din hund at den ikke må gø og hoppe op. Bed gæsterne om at ignorer hvalpen, gør den eller sprænger den op – så skal de vende siden til den, stå helt stille og ignorer den. Når den er sød og ikke ter sig – kan de venligt sætte sig på hug og hilse på den. Hver gang den hopper op, skal de rejse sig igen og vende ryggen til den. Her er det i starten en god ide, at du har en skål med godbidder stående hvor i selv og gæsterne kommer ind, så hver gang hvalpen ’opfører’ sig som i ønsker, så skynd jer at give den en godbid og ros. Har du lært hvalpen SIT, kan du også bede hvalpen om at blive siddende, og så lade gæsterne rose den for at den sidder så fint. Men husk det er vigtigt at alle i familien er konsekvente, så går det altså lettest.

Køresyge

Der er to årsager til at hunde bliver køresyge. Den ene er, at hunden er utryg ved at køre – den er bange for de voldsomme bevægelser. Den anden grund er, at de vuggende bevægelser en bil forårsager, påvirker hundens balanceorgan og kan give hunden kvalme. Køresyge viser sig oftest første gang når hunden er hvalp.

Nogle af symptomerne på køresyge:

Hunden savler.

Hunden bliver urolig.

Hunden får kvalme og kaster op.

Der er nogle ting man kan gøre for at vænne hunden af med køresyge. Man kan starte med at vænne hunden til at bilens lyd ikke er ensbetydende med fare ved at sætte sig ud i bilen med hunden, starte motoren men uden at køre nogen steder. Når man mener hunden føler sig tryg ved bilen, kan man prøve at køre en mindre tur, men sørg for at køre et sted hen, hvor hunden kan komme ud og løbe omkring. Dernæst skal man huske på, at hvis hunden er tilbøjelig til at blive køresyg, så skal man undgå hurtige sving og kraftige opbremsninger og accelerationer. Nogle foreslår, at man skal sørge for at hunden har noget med, som den kender f.eks. dens tæppe og evt. en tyggeting, så den holdes beskæftiget. Transportbokse kan også være en ide, eftersom hunden måske føler sig mere tryg i boksen end på bilens bagsæde. Hvis man ikke synes at nogle af disse metoder virker, så spørg din dyrlæge efter transportsyge tabletter, eller evt. alternative muligheder for at dæmpe køresygen. Man bør vænne hunden til at køre i bil fra den er hvalp, hvis man fremover ønsker at tage den med på ture. Jo ældre hunden er des sværere bliver det at vænne den til bilkørsel. De første par gange man tager hunden med ud at køre, bør den ikke have fået mad lige inden da dette medfører større risiko for, at hunden kaster op i bilen.

Gode og dårlige vaner

Alle hvalpe har fra naturens hånd fået tildelt, at det er naturligt for dem at grave huller, gø, bide, springe op, tigge om mad, og bide i ting osv. osv. Når vi så tager hunden ind i huset, er det vores opgave at lære hvalpen, hvor og hvornår, disse ting er ønsket og hvornår de ikke er….

Det er meget nemmere at give en hvalp nogle gode vaner, end at skulle vænne den af med de dårlige. Derfor ros ønsket adfærd og ignorer eller afled hundenes opmærksomhed, når den gør noget du ikke ønsker. Mange gør den fejl at de irettesætter hunden, når den gør noget forkert, men glemmer at rose hunden, når den ligger stille og hviler, når den sidder pænt, når den kommer når man kalder osv. Derved får hunden kun opmærksomhed når den bider, springer op og gør, og den lærer hurtigt, at det kan betale sig at gøre disse ting, for at få din opmærksomhed. Alle hunde søger helt naturligt, at gøre de ting der resulterer i noget positivt – opmærksomhed, kontakt, ros og godbidder. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros, når den gør noget rigtigt. Her gælder det om at se de små ting også når hunden går pænt i snor, leger roligt uden at bide hårdt, hilser uden at springe op m.m.

Påbegynd træningen med hvalpen, når du får den hjem. Mange glemmer, at starte denne grundlæggende træning, når hvalpen er lille, netop fordi hvalpe jo er så små, søde og nuttede. Men selv om man har en lille dejlig hvalp, skal man allerede der, stoppe ting man ikke kan acceptere når den bliver stor, og så skal man være konsekvent hele vejen igennem. Venlig, men konsekvent!

Seneste kommentarer

18.02 | 19:14

Hej Stine
Først vil jeg kondolerer.
Dernæst vil jeg sige at jeg skriver på forsiden af vores hjemmeside, når vi igen optager på venteliste. Det er ikke først til mølle, men jeg udvælger hvem.

18.02 | 15:38

Hejsa, min mor vil meget gerne have en hund herfra, da hendes mand lige er død. Så hun savner en god ven. Skal vi holde øje med hjemmesiden hver dag eller ved i ca. hvornår i tager imod venteliste? Mv

14.02 | 22:47

Hej Tilde
På forsiden af hjemmesiden står alt om hvordan det foregår, inkl nogle hints til hvad vi gerne vil vide. Der er også links til mailen 😊

14.02 | 22:43

Hej Cecilie
Jeg vil rigtigt gerne at I venter til vi, familie og hunde, er klar. Det er vigtigt for os at vi alle er klar. Glæder mig til at høre fra jer.

Del siden